Λίγα λόγια για την ποιητική συλλογή “Γη και ουρανός μου”

Η νέα ποιητική συλλογή του Γιάννη Παππά «Γη και Ουρανός» πηγάζει μέσα από έναν άκρατο ρομαντισμό και συνάμα ένα ονειρικό ταξίδι στον έρωτα που διανύει και ορίζει όλη σχεδόν την ποιητική του προσπάθεια.
Η πρώτη του ποιητική συλλογή με τίτλο « Μάτια μου, Θάλασσα» που εκδόθηκε, το 2009 η δημοσιογράφος και ποιήτρια, Αντωνία Δεληγιάννη, έγραψε λίγα λόγια για τον ποιητή και τον τρόπο γραφής του, μεταξύ άλλων τον χαρακτήρισε «τροβαδούρο της αγάπης».Του αξίζει αυτός ο τίτλος θαρρώ, τον πήρε επάξια ,καθώς διαβάζει κανείς και την νέα του αυτή ποιητική συλλογή.
‘Άνθισες μέσα μου ζωή ζωγράφισες αγάπη με χρώμα την αγάπη σου και τ΄ ακριβό σου δάκρυ.Λέει σ’ ένα στίχο του ποιήματός του, Γλυκιά σαν γεύση από ζωή. Σαν πίνακας ζωγραφικής φαντάζουν και οι νέοι στίχοι των ποιημάτων του, που μας ταξιδεύουν σε κρυφά μονοπάτια μιας ανείπωτης αγάπης, λέξεις όμορφες δεμένες με υπέροχο αποτέλεσμα που πλημμυρίζει από ρομαντισμό, έκσταση, τρυφερότητα αγάπη και έρωτα. Άγγιγμα ψυχής κάθε του νέος στίχος ….που ταξιδεύει κάθε του αναγνώστη σε δρόμους μακρινούς κι ονειρεμένους που χάνονται στη δίνη του μυαλού του…

<Αντάμωσα και χάθηκα στην όμορφη ματιά σου, στους δρόμους της αφέθηκα
που βγάζουν στην καρδιά σου.>
Και συνεχίζει ο ερωτικός μας ποιητής με έναν στίχο πρόσκληση αλλά και πρόκληση μαζί:
<Μπορείς; Στ’ αλήθεια μπορείς ψηλά για να κοιτάξεις, εκεί στην άκρη της ζωής μια μέρα να πετάξεις; Μπορείς;>
Και το καταφέρνουν τα ποιήματά του Γιάννη Παππά, το να μπορείς να κοιτάξεις πέρα στην άκρη της ζωής με τα μάτια της ψυχής γεμάτα και ταξιδιάρικα.. Ποιήματα που δεν δίνουν μόνο την αίσθηση της ποιητικής αύρας της μυσταγωγίας του ποιητικού του λόγου, που δεν είναι μόνο η γοητεία της αναζήτησης σε κάθε του στίχο, που σε ρίχνει σε απάτητα μονοπάτια του νου και της καρδιάς. Είναι η γαλήνη που σου προσφέρει χωρίς το άγχος του επιλόγου είναι η πλάνη που προκαλούν οι απλές κατανοητές του λέξεις(σε αντίθεση με άλλους ποιητές) που μοιάζουν οι στίχοι να προσδίδουν <του τι θέλει να πει ο ποιητής> εύκολα και αβίαστα, σε αντίθεση με το δύσκολο έργο που ζητάν οι αισθήσεις. Είναι οι κρυφές άγνωστες αισθήσεις που ανασταίνονται εδώ, καθώς οι στίχοι αγγίζουν την ψυχή και την προκαλούν να υπερβεί τα όρια να ξεπεράσει τα συνήθη τείχη, τα συνήθη μεγέθη, να κοιτάξει πέρα από το βλέμμα πίσω από τα μάτια, ανακαλύπτοντας έναν ανύπαρκτο για τα γήινα δεδομένα, κόσμο πλασμένο από την φαντασία, φτιαγμένο από ανάσες ψυχής.
Μια πρόκληση για τον αναγνώστη να πλανηθεί στον ορίζοντα εκεί που ο ουρανός συναντά τη γη, καθώς βρίσκει την εσωτερική του δύναμη, με οδηγό την πίστη στην απόλυτη αγάπη, στην αφοσίωση, στο όνειρο που γίνεται αλήθεια, στο να πιστέψει στο μπορώ στο θέλω στο πράττω, αποδεσμεύοντας την ψυχή από τα δεσμά που την καθηλώνουν στην γη.
Ποιήματα που καταφέρνουν να αναδείξουν την κρυμμένη  παιδική ψυχή του καθενός, χωρίς τα πάθη της ύλης, μετουσιώνοντας το όνειρο σε αλήθεια και ζωή, μεταμορφώνοντας τον ουρανό σε καλημέρα και σε καληνύχτα, τα άστρα σε φιλί και σε αγκαλιά. Κεντώντας ο καθένας τον δικό του έναστρο ουρανό, φωτισμένο από τη θαμμένη φλόγα της ψυχής μας που βρίσκει έδαφος να θεριεύσει και να ξεθυμάνει, καθώς πραγματοποιεί ένα μοναδικό ξεχωριστό ταξίδι, προς την αγάπη.
Όπως λέει και ο ίδιος σε έναν στίχο του:
< Μην με αρνηθείς ένα ταξίδι στα σκαλοπάτια της ζωής..>
Φίλε ψυχής , Γιάννη. Σου ευχόμαστε από καρδιάς καλοτάξιδη να είναι και αυτή σου η γραφή, να σεργιανίσει στις ψυχές και στις καρδιές όλων όσων την διαβάσουν.

Σε ευχαριστούμε Γιάννη Παππά, για αυτό το ταξίδι.

ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΧΕΙΜΩΝΙΔΟΥ& ΕΥΤΥΧΙΑ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ